Редица проучвания показват, че ромите не живеят и не се хранят здравословно. Процентът на заболяванията и смъртността сред ромското малцинство е значително по-висок в сравнение с този на българското население. В голяма степен това се дължи на нездравословния начин на живот и хранене. Съществува необходимост от целенасочени действия за повишаване на информираността и знанията за здравословно пазаруване, приготвяне на хана и хранене.
Целта на проекта е насърчаване на местните ромски общности да обръщат повече внимание на здравословното хранене. Специфичната цел на проекта е да се повишат знанията и уменията на представители на целевата група за изграждане на здравословен хранителен режим и пазаруване с ограничени средства.
ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ:
1. Подготовка и подбор на участници – запознаване на ромските общности в Ловеч, Угърчин и Летница и Луковит и подбор на 12 души – асистенти и кулинар демонстратори, които на по-късен етап да правят демонстрации.
2. Обучения и пилотни демонстрации – подбраните в рамките на дейност 1 участници са обучени по темите „здравословни храни“ и „здравословно готвене“, „говорене пред публика“ и „интерактивно презентиране“.
3. Кулинарни демонстрации – Проведени са осем кулинарни демонстрации в четирите града, с целева група ромска общност. Целта на тази дейност е представи достъпна и полезна информация за здравословния начин на живот и по-точно храненето.
4. Информационнна кампания - В рамките на тази кампани са разработени дипляни, плакати, тениски и престилки. В регионалните медии са публикувани материали по темата на проекта.
В резултат на обученията, организирани в рамките на проекта, се подобряват знанията и уменията на около 160 ромски семейства от градовете Ловеч, Летница, Луковит и Угърчин по отношение на здравословен хранителен режим.
http://www.znanielovech.org/hrana_i_zdrave.html
[Номинирай]
назад