Foundation for Local Government Reform
Иновационни практики в България
Обмен на иновации за развитие на местното самоуправление
назад

Номинирай
Verification Code
Въведете кода от картинката тук:
Ако не виждате кода добре, натиснете върху картинката, за да видите нов
Предистория

Благоприятните географски и стопански условия за отглеждане на лозови насъждения са в основата на традиционното повсеместно промишлено и лично винопроизводство в района на Свищов.

В тази връзка градът има и свой празник на виното, чието начало е поставено в 1965 като Дунавски културни дни "На гроздобер в Свищов". Празникът се провежда няколко поредни години, след което организирането му се прекъсва.

През 1984 год. празниците на града се възстановяват под името „Свищовски лозници”. Така те продължават и до днес – всяка година - в почивните дни на последната седмица от месец септември. 

Важен акцент в културната програма е “Празникът на домашното червено вино”, който традиционно се провежда на централния площад, в последния ден на “Лозниците”.

Практика

“Празникът на домашното червено вино” традиционно се провежда на централния площад, в последния ден на “Лозниците”.

Той преминава под знака на богата фолклорна програма с участието на състави от общината и външни изпълнители. Традиционно на площада се изкарва и бъчва със червено вино - дар от местния Винпром – за почерпка на населението. Главното събитие обаче си остава конкурсът за домашно червено вино, където свищовлии се състезават със свое лично производство вино.

Желаещите да участват в конкурса предварително представят свой асортимент от домашно червено вино в бутилка от 700 мл. На етикета на бутилката са изписани трите имена на участника, адрес и телефон.

Определя се комисия от трима технолози-дегустатори за оценяване качествата на представените в конкурса вина.

Целта, съобразно конкурсния характер на дегустацията, е:  класиране на най-добрите получени в домашни условия вина от лозови масиви на територията на общината.

Процесът на дегустация на вината, участващи в конкурса,  включва три последователни етапа:

  1. Определяне цвят и бистрота;
  2. Определяне на ароматите;
  3. Определяне на вкуса.

След заключението на комисията за представените вина се отчитат резултатите и се обявява класирането.  Председателят на комисията  награждава отличилите се на първите три места. Наградите се осигуряват от Община Свищов и Винпром-Свищов”.

Резултати

“Празникът на домашното червено вино” е един значим, обреден елемент в многообразието на празничната палитра от  културни, спортни, търговски и други изяви в рамките на „Свищовските лозници”. Той внася допълнителна празничност и веселие в настроението на гражданите и гостите на Свищов.

  

 

За повече контакти се обръщайте към

Стоян Парашкевов

Директор Дирекция “АПИО”

Община Свищов

Ул.Цанко Церковски 2

гр. Свищов 5250

тел.: 0631/60582

факс:0631/60504

[email protected]

www.svishtov.bg

Иноватор: ros
Дата на публикация: 07 ноември 2007
Номинации: 2
ros

-

Tel:
Fax:

[Номинирай]

назад

Valid XHTML 1.0 Transitional


Разпечатано от сайта на ФРМС - Printed from the FLGR Website.
Сайт, разработен от Нимасистъмс. Developed by Nimasystems.
www.nimasystems.com, +359 896 610 876, [email protected]